Een boek schrijven met Surinaams-Hakka-Chinese recepten. Dat is het project waar bedrijfsarts Pearl Tjin-Wong-Joe de tanden in haar vrije tijd in heeft gezet. “Door als zelfstandige voor Aditum Arbo te werken, heb ik meer grip en invloed op mijn agenda dan voorheen.”

Ik vind het heel belangrijk dat ik dit stukje cultureel erfgoed voor de Chinees-Surinaamse gemeenschap kan vastleggen

Iedere bedrijfsarts is natuurlijk meer dan alleen arts. Om je werk goed te kunnen uitvoeren, moet de werk-privébalans in orde zijn, dat weet bedrijfsarts Pearl Tjin-Wong-Joe maar al te goed. Ruimte vinden voor eigen ambities valt alleen niet altijd mee in een druk bestaan als bedrijfsarts. Toen Pearl zeventien jaar lang in loondienst was als bedrijfsarts, koos ze ervoor om als zelfstandige te beginnen. Op die manier hoopte ze onder andere meer tijd vrij te maken voor het realiseren van een kookboek met Surinaams-Hakka-Chinese recepten. “Ik vind het heel belangrijk dat ik dit stukje cultureel erfgoed voor de Chinees-Surinaamse gemeenschap kan vastleggen”, aldus de kokende en schrijvende bedrijfsarts.

Pear Tjin Wong Joe sofa Pear Tjin Wong Joe sofa

Door als zelfstandige voor Aditum Arbo te werken, heb ik meer grip en invloed op mijn agenda dan voorheen.

Drukke werkweken

“Het is me alleen nog niet gelukt om het boek af te ronden”, zo moet Pearl toegeven. “Het is namelijk best schakelen om al die recepten die ik ken uit mijn familie goed op papier te krijgen. Ik moet het natuurlijk allemaal heel precies verwoorden, terwijl ik zelf in de keuken gewend ben op gevoel scheutjes ingrediënten toe te voegen. Ook is het zo dat het als zelfstandige bedrijfsarts natuurlijk nog steeds behoorlijk drukke werkweken kunnen zijn.”

Pear Tjin Wong Joe Preludium

Je kunt dus wel stellen dat ik helemaal achter die beslissing sta

Meer grip op agenda

Maar, langzaam maar zeker gaat het in de goede richting met het boek. Toen ze besloot om als zelfstandige te beginnen, was het idee eerst nog om het een jaartje aan te zien of de nieuwe werkvorm haar beviel. Ondertussen is het zes jaar geleden dat Pearl uit loondienst ging en voor zichzelf begon. “Je kunt dus wel stellen dat ik helemaal achter die beslissing sta. Ik heb er destijds best een tijd over nagedacht en heb het idee veel besproken met oud-collega’s”, vertelt Pearl. “Door als zelfstandige voor Aditum Arbo te werken, heb ik meer grip en invloed op mijn agenda dan voorheen. Ook wilde ik meer invloed krijgen op het soort klanten waarvoor ik werk. En dat is gelukt.”

Ik zoek klanten die deze positieve insteek zelf ook nadrukkelijk hebben

Pear Tjin Wong Joe Merian

Klanten met positieve insteek

Volgens Pearl is het namelijk belangrijk voor klanten te werken bij wie je visie aansluit. In het geval van de bedrijfsarts uit Den Haag zocht ze klanten die de gezondheid, het welzijn en het werkvermogen van een medewerker optimaal willen benutten. “Ik zoek klanten die deze positieve insteek zelf ook nadrukkelijk hebben. Dat werkt voor zowel de medewerker, het bedrijf als voor mij het beste.”

Fysiek en mentaal advies

Die zoektocht bracht Pearl bij een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers. Deels zijn het bedrijven in de land- en tuinbouwsector. “Daar spelen vooral fysieke klachten waar ik mensen mee op weg probeer te helpen.” Daarnaast werkt de bedrijfsarts veel voor (thuis)zorginstellingen en ziekenhuizen. “Die sector heeft een heel roerige periode achter de rug met allerlei mentale klachten van dien. Voor mij is het interessant om zowel te kunnen adviseren op het gebied van fysieke als mentale klachten.”

Afsluitend

Afronden receptenboek

Pear Tjin Wong Joe

Om dat goed te kunnen doen, is het zaak zo weinig mogelijk ruis op de lijn te hebben van een werkweek. Daarbij helpt Planningsagenda waarmee ze via Aditum Arbo werkt, zo legt Pearl uit. “Voor mij is het heel praktisch en helder ingericht.” Het is een verhaal dat je van wel meer artsen hoort: aan administratie willen ze uiteraard liefst zo min mogelijk tijd kwijt zijn. “Planningsagenda helpt me daarbij”, zegt Pearl. “Eigenlijk heb ik nauwelijks nog omkijken naar mijn administratie en facturatie. En zo houd ik uiteraard ook weer wat tijd vrij voor het afronden van mijn receptenboek.”