Werkgever, verbind met je werknemer

Werkgever, verbind met je werknemer

De laatste tijd spreek ik regelmatig met werkgevers uit het MKB. Veelal wordt er aangegeven dat zij hun werknemers goed kennen. Wanneer er echter een verzuimtraject wordt gestart stagneert het regelmatige contact en ontstaat er afstand in de relatie. Als werkgever heb jij samen met je werknemer een verplichting tot re-integratie. Kennis, bewustwording en verbinding met elkaar zijn essentieel. Waarom stagneert het contact in een tijd waarin je juist zou moeten verbinden met je werknemer?

De wet beschermt de werknemer omtrent ziekte en medische zaken. De kennis hierover is strikt voorbehouden aan de bedrijfsarts. De wetgeving is hierin strikt omdat er een hiërarchische verhouding is tussen werkgever en werknemer. Kennis bij de werkgever over ziekte en medische zaken kan nadelige gevolgen hebben voor de werknemer.

Wat mag je wel als werkgever? Hulp bieden, verbinding maken en werken aan mogelijkheden, allemaal in samenwerking met je vaste bedrijfsarts. Weet wat er speelt in het leven van jouw werknemer en ga samen activerend aan de slag. Hier kun je al mee beginnen voordat de werknemer ziek wordt. Graag zelfs, want dan kun je preventief een helpende hand bieden om de inrichting van het leven van de werknemer makkelijker te maken. Want impactvolle momenten* hebben zijn uitwerking in zowel het werkende als privéleven en hebben invloed op de sociale, mentale en/of fysieke belastbaarheid van jouw werknemer.

Overleg samen met je werknemer en vaste bedrijfsarts over hoe jij kan helpen om de gevolgen van impactvolle momenten* beter af te stemmen op werk en privé. Denk bijvoorbeeld mee in het anders inrichten van werktijden zodat de werknemer de mantelzorg voor zijn moeder beter kan uitvoeren en daarnaast wel kan komen werken. Daag uit tot een betere leefstijl waardoor werknemers meer bewust zijn van keuzes die zij in hun leven maken. Of nodig je werknemer eens uit voor koffie als je merkt dat dat hij of zij regelmatig aangeeft ‘de laatste tijd zo moe te zijn’.

Zoek samen naar verbinding en mogelijkheden, betrek de bedrijfsarts voor advies.

Het is niet makkelijk, maar wel een kwestie van ‘gewoon’ beginnen. Werken aan een veilige en gezonde omgeving is een onderwerp wat continu op de agenda moet staan voor werkgever en werknemer. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De weg naar een effectief preventie-, re-integratie en verzuimbeleid moet je organiseren. Vraag ook hier naar de mening en behoefte van je werknemers want bij het organiseren is draagvlak essentieel. Een goed georganiseerd en uitgevoerd beleid in samenwerking met jouw vaste bedrijfsarts betekent een betere gezondheid, lager ziekteverzuim, veerkrachtige en productieve werknemers en lagere verzuimkosten.

Wil jij als werkgever uit het MKB samen met jouw werknemers en een vaste bedrijfsarts werken aan een gezonde en veilige werkomgeving? Neem contact op met Aditum Arbo, zzp bedrijfsartsen via [email protected] of bel naar 088-2778828.

* Impactvolle momenten zijn situaties of omstandigheden die meer dan gemiddeld als belastend ervaren worden, zowel in positieve als negatieve zin. Denk aan zwangerschap, scheiden, burn-out en de wereldwijde uitbraak van COVID-19.